Obstacle Run

De geschiedenis

WAT IS OBSTACLE COURSE RACING?

Obstacle Course Racing (OCR) is een sport waarin de deelnemers al lopend een parcours afleggen waarbij ze een aantal obstakels of hindernissen overwinnen. De runs werden ontwikkeld voor de sporter die op zoek was naar een toegankelijke mentale en fysieke uitdaging. Obstakels kunnen variƫren van het over muren klimmen, zware objecten meesleuren tot onder lage nauwtes kruipen en door vuur springen,...

Natuurlijk zijn de mogelijkheden en de creativiteit onbeperkt. Vele hindernissen haalden hun oorsprong uit militaire trainingen en testen de kracht, uithouding, mentale fysiek en soms zelfs intelligentie van de deelnemer.

DE GESCHIEDENIS VAN OBSTACLE RUNS

De eerste obstacle race werd bedacht door Billy Wilson, een voormalige Britse beroepsmilitair. Wilson, bijgenaamd Mr. Mouse, is wat je een exentriekeling noemt. Zo liep hij in 1981 de eerste marathon van London in een paardenpak. In 1987 ontwierp hij op zijn landgoed net buiten Wolverhampton de Tough Guy Competition, 'de zwaarste race ter wereld'. Over een parcours van tien kilometer werden lopers blootgesteld aan eindeloze netelvelden, kuitenbijtende heuvels, passages door ijswater en moerasstroken waarbij de modder tot aan het middel kwam. Van een honderdtal deelnemers groeide de Tough Guy uit tot een wereldwijd cultevenement dat jaarlijks 5000 lopers uit meer dan 20 landen lokt.

Door het niet geringe risico op kwetsuren bleef obstacle running eerder een marginaal fenomeen, tot Harvardstudent Will Dean in 2008 zijn scriptie aan Tough Guy wijdde en er de mogelijkheden van inzag. Hij besloot het evenement toegankelijker te maken door de wedstrijd minder zwaar te maken en de risico's te reduceren. Het resultaat was Tough Mudder, een 18 kilometer lange obstacle run die ondertussen wereldwijd al meer dan 2 miljoen lopers mocht verwelkomen.


Run for our lives komt tot stand met de medewerking van: